.

Meditatie > Boeddhisme > Plaatjes van de os > Literatuurlijst

Literatuurlijst Osseplaatjes

  • Maréchal, M.: De Plaatjes van de Os: vanuit een feministisch perspectief, in: Zen. Kwartaaltijdschrift voor theorie en praktijk van Zen, no.41, april 1990

Een bespreking van de plaatjes vanuit feministisch perspectief.

  • Myokyo-ni (I. Schoegl): Gentling the Bull. The Ten Bull Pictures. A Spiritual Journey, Londen z.j. (144pp)

Fijne en heldere uitleg van de plaatjes en de relevantie die ze hebben voor ons dagelijks leven. De auteur is een londense Zen-meesteres.

  • Sheng-yen, Ch'an Master: Ox Herding at Morgan's Bay, New York 1988 (47pp)

Voordrachten van een chinese Zen-meester tijdens een Zen-tiendaagse, waarin hij elke dag één plaatje behandelde. Geeft een goede indruk van het proces dat men op de weg van Zen kan doormaken. Warm aanbevolen!

  • Tsujimura, K. & Buchner, H.: Der Ochs und sein Hirte. Ein altchinesische Zen-Geschichte erläutert von Meister Daizohkutsu R. Ohtsu mit japanischen Bildern aus dem 15. Jahrhundert, Pfüllingen 1957 (133pp)

Een klassiek commentaar op de plaatjes door een japanse Zen-meester. Geeft een goede indruk hoe een Zen-meester teksten 'uitlegt'.

  • Tydeman, Nico: De plaatjes van de os, Langenboom 1983 (Speciaal nummer van het tijdschrift 'Zen'; 66pp)

Dé nederlandse inleiding in dit onderwerp. Boeiende uitleg van de praktijk en doelstellingen van Zen a.d.h.v. de plaatjes. Nu enkel nog in boekvorm verkrijgbaar (uitg. Karnak).

Boeiende tekst, waarin de uit de traditie van het Theravada (het oorspronkelijke, Indiase boeddhisme) stammende Rahula wijst op parallellen in oude Indiase soetra's met de parabel van de herder en zijn os. De strekking van zijn betoog: het verschil tussen het oorspronkelijke boeddhisme en het veel latere Zen is veel minder groot dan de meesten denken. Zie op de introductiepagina bij de osseplaatjes een door mij vertaalde passage uit Rahula's tekst, waarin het proces van meditatie in een prachtig beeld beschreven wordt.

Van abt Agathon werd gezegd dat hij drie jaar lang rondliep met een steen in zijn mond, totdat hij had leren zwijgen.
- woestijnvaderspreuk -

Sheng-yen, Master: Faith in Mind
A Guide to Ch'an Practice
Cover van Faith in MindMaster Sheng-yen (SY) is een Taiwanese Zenmeester in de traditie van zowel van de Soto- als van Rinzai-school. Al zijn boeken zijn
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.