.

Meditatie > Bronnen > Alex' favoriete boeken > Recensie

Alex's favoriete boeken over meditatie (6)

Cover van Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

Tsjeng, Meester:
Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

38 pp.
Kairos 1988
ISBN 90-70338-22-x

Een heel verfrissend boekje voor mensen die reeds Zenmeditatie beoefenen of die geïnteresseerd zijn in het Zenboeddhisme. In zijn redevoeringen trekt Meester Tsjeng tegenover Zenmonniken (consequent aangesproken als "kaalkoppen") van leer tegen hun vastgeroeste opvattingen over het doel van Zen, hun neiging zich vast te klampen aan de uitspraken van vroegere meesters en die tot heilig en onaantastbaar te verklaren, en hun illusie dat de Boeddhanatuur in hun gedachten of in hun gevoelens aan te wijzen of te ervaren zou zijn.
   Misschien dat de vrome lezer bij eerste lezing van dit boek schrikt van de iconoclastische taal die erin geuit wordt; maar naar mijn smaak is het een heel goed medicijn om vastgeroeste meningen over de spirituele weg los te weken of op hun minst te relativeren. Daarin ligt voor mij de grote waarde van dit boek.

Alle kennis of studie is, vergeleken met de diepte van het ervaren, als een druppel water die in zee valt.
- Thomas Merton -

Chödrön, Pema: Gerust in onzekerheid
108 Spirituele leringen
Cover van Gerust in onzekerheidDit is één van de mooiste en meest inspirerende boeken die ik ooit gelezen heb. In 108 hoofdstukjes - die meestal niet meer dan 2 à 3
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.