.

Meditatie > Bronnen > Alex' favoriete boeken > Recensie

Alex's favoriete boeken over meditatie (6)

Cover van Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

Tsjeng, Meester:
Meester Tsjeng over het geheim van de oorspronkelijke geest

38 pp.
Kairos 1988
ISBN 90-70338-22-x

Een heel verfrissend boekje voor mensen die reeds Zenmeditatie beoefenen of die geïnteresseerd zijn in het Zenboeddhisme. In zijn redevoeringen trekt Meester Tsjeng tegenover Zenmonniken (consequent aangesproken als "kaalkoppen") van leer tegen hun vastgeroeste opvattingen over het doel van Zen, hun neiging zich vast te klampen aan de uitspraken van vroegere meesters en die tot heilig en onaantastbaar te verklaren, en hun illusie dat de Boeddhanatuur in hun gedachten of in hun gevoelens aan te wijzen of te ervaren zou zijn.
   Misschien dat de vrome lezer bij eerste lezing van dit boek schrikt van de iconoclastische taal die erin geuit wordt; maar naar mijn smaak is het een heel goed medicijn om vastgeroeste meningen over de spirituele weg los te weken of op hun minst te relativeren. Daarin ligt voor mij de grote waarde van dit boek.

Zwijgen is het beste wat een onwetend man kan doen, maar als hij dat wist zou hij niet onwetend zijn.
- Henri Nouwen -

Joko Beck, Charlotte: Everyday Zen
Love & Work
Cover van Everyday ZenEén van de allerbeste, meest inspirerende en diepgravende boeken vanuit de spiritualiteit van Zen, geschreven door een Amerikaanse Zenmeesteres. Het is
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.