.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Zenboeddhistisch

Zenboeddhistische teksten (14)

Over levenslang oefenen

Deze twee teksten zijn ontleend aan haar boek "Alle dagen Zen". Zie voor bibliografische gegevens hier. Ik kan dit boek bijzonder aanbevelen!

Verlichting is niet iets dat je bereikt. Het is de afwezigheid van iets. Je hele leven heb je achter iets aangezeten, geprobeerd een doel te bereiken. Verlichting betekent dit allemaal loslaten. Er over praten heeft echter weinig zin. Iedereen moet oefenen. Er is geen alternatief. We kunnen er over lezen tot we duizend jaar oud zijn en het brengt ons geen steek verder. We moeten allemaal oefenen en we moeten uit alle macht oefenen zolang we leven. (p.20)

* * *

Zitten is echter niet iets dat we een paar jaar doen met het idee dat we het wel onder de knie krijgen. Zitten doe je je leven lang. Er bestaat voor de mens geen eind aan de mogelijkheid zich open te stellen. Uiteindelijk zien we in dat wij de grenzeloze, onmetelijke basis van het universum zijn. Voor de rest van ons leven is onze taak ons in die onmetelijkheid te openen en die tot uitdrukking te brengen. Steeds meer kontakt met deze realiteit brengt automatisch een verbondenheid met anderen met zich mee en verandert ons dagelijks leven. We leven anders, werken anders en gaan anders met mensen om. Zen is een levenslange studie. Het is niet alleen maar dertig of veertig minuten per dag op een kussen zitten. Ons hele leven wordt een oefening, vierentwintig uur per dag. (p.21)

- Charlotte Joko Beck -

De ware ontdekkingsreis is geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen.
- Bernardus van Clairvaux -

Tydeman, Nico: Zitten
De praktijk van Zen
Cover van Zitten, de praktijk van ZenEen heel prettig leesbare en heldere inleiding in de praktijk van Zenmeditatie. De auteur is een bekende Nederlandse Zenmeester. A.d.h.v. korte hoofdstukken
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.