.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Zenboeddhistisch

Zenboeddhistische teksten (14)

Over levenslang oefenen

Deze twee teksten zijn ontleend aan haar boek "Alle dagen Zen". Zie voor bibliografische gegevens hier. Ik kan dit boek bijzonder aanbevelen!

Verlichting is niet iets dat je bereikt. Het is de afwezigheid van iets. Je hele leven heb je achter iets aangezeten, geprobeerd een doel te bereiken. Verlichting betekent dit allemaal loslaten. Er over praten heeft echter weinig zin. Iedereen moet oefenen. Er is geen alternatief. We kunnen er over lezen tot we duizend jaar oud zijn en het brengt ons geen steek verder. We moeten allemaal oefenen en we moeten uit alle macht oefenen zolang we leven. (p.20)

* * *

Zitten is echter niet iets dat we een paar jaar doen met het idee dat we het wel onder de knie krijgen. Zitten doe je je leven lang. Er bestaat voor de mens geen eind aan de mogelijkheid zich open te stellen. Uiteindelijk zien we in dat wij de grenzeloze, onmetelijke basis van het universum zijn. Voor de rest van ons leven is onze taak ons in die onmetelijkheid te openen en die tot uitdrukking te brengen. Steeds meer kontakt met deze realiteit brengt automatisch een verbondenheid met anderen met zich mee en verandert ons dagelijks leven. We leven anders, werken anders en gaan anders met mensen om. Zen is een levenslange studie. Het is niet alleen maar dertig of veertig minuten per dag op een kussen zitten. Ons hele leven wordt een oefening, vierentwintig uur per dag. (p.21)

- Charlotte Joko Beck -

De wijze heeft geen lange tochten nodig; alleen de dwaas zoekt de pot met goud aan de voet van de regenboog.
- Henry Miller -

Keating, Thomas: Open Mind, Open Heart
The Contemplative Dimension of the Gospel
Cover van Open Mind, Open HeartEen erg goed, inspirerend en basaal boek waarin de lezer wordt ingeleid in een christelijke vorm van meditatie: Centrerend Gebed. Deze vorm van meditatie maakt
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.