.

Meditatie > Boeddhisme > Bezinningsteksten > Zenboeddhistisch

Zenboeddhistische teksten (8)

Luisteren als vorm van meditatie

Gevonden in de (Engelstalige) autobiografie van chinese Zenmeester Han Shan (1546-1623), te downloaden op deze internet-pagina. Erg de moeite waard, deze autobiografie, m.n. vanwege Han Shans eerlijke verslag over zijn spirituele worstelingen, maar ook vanwege Han Shans mooie gedichten en zijn inspirerende uitspraken/leefregels, welke als bijlage aan de autobiografie zijn toegevoegd.

Elke keer opnieuw wanneer ik Miao Feng opzocht in zijn hut, stoorde mij het gebulder van de wind en het geluid van stromend water aldaar. Maar hij leek er geen last van te hebben; ik vroeg hem hoe dat mogelijk was. Hij antwoordde: "De ergernis die jij voelt wordt voortgebracht door je eigen geest. Je wordt het geluid gewaar en interpreteert het als lawaai. Je zou er beter aan doen te luisteren zonder oordeel en je volledig te concentreren op het luisteren zelf, zodat er geen gedachte meer kan opkomen. De ouden zeiden dat wie hoort zonder zich vast te klampen, dat wie naar geluid kan luisteren zonder daarbij te denken, spoedig de al-omvattende wijsheid zal bereiken."
   [Han Shan:] In de hoop mij deze techniek eigen te maken, ging ik elke dag naar de houten brug en probeerde naar het water te luisteren, zonder daarover na te denken of aan iets anders te denken. Aanvankelijk hoorde ik alleen maar lawaai. Mijn geest bleef denken. Maar na wat langer oefenen begon mijn geest rustig te worden. Toen, op een dag, toen de gedachten niet meer als water in mij omhoogrezen, raakte ik zo verzonken in het geluid dat ik mijzelf vergat. Het lawaai en ikzelf bestonden niet meer. Diepe vrede omhulde mijn geest.
   Wanneer ik na deze ervaring een geluid hoorde dat mij vroeger geïrriteerd zou hebben, hoefde ik mij alleen maar te concentreren op het geluid zonder dat in mijn geest te overdenken, om opnieuw in diezelfde serene toestand terecht te komen.

Uitspraak / leefregel no.52 van Han Shan

Als je anderen als anders dan jezelf behandelt, als van jou gescheiden en van jou onderscheiden, zul je niet geneigd zijn om redelijk of mild te zijn in je oordeel over hen.

Maar wanneer je andere mensen benadert als andere versies van jezelf, zul je begrip hebben voor hun fouten en hun kwaliteiten waarderen.

- Han Shan -

De mens die in harmonie met zichzelf leeft, leeft in harmonie met het universum.
- pater Enomiya Lassalle -

Young-Eisendrath, Polly: De parel in de pijn
Tegenslagen en teleurstellingen als middelen tot inzicht in jezelf
Cover van De parel in de pijnErg mooi en inspirerend voor het omgaan met pijn en negativiteit. De schrijfster is een Zenboeddhistisch georiënteerd psychotherapeute. Haar boek
Meer...

WaalWeb Internetproducties
Zinrijk Webtechniek
© 2006-7

 

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.